Банкеръ Daily

Новини

Общо 3277 млекопроизводители подадоха заявления по Схемата за подпомагане на сектора заради кризата

От общо 4126 допустими кандидати, 3277 са производителите на краве мляко, които подадоха заявления за подпомагане по Схемата за подпомагане на сектора заради кризата, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните. Срокът за кандидатстване изтече на 30 април 2010-а. Предстои Държавен фонд Земеделие да изчисли точния размер на сумата, която ще получи всеки един млекопроизводител, след което ще се пристъпи и към изплащане на средствата. Помощта се определя на килограм реално доставено мляко, както и на килограм мляко и млечен еквивалент, директно продадено от производителя, въз основа на годишните декларации за доставки и за директни продажби за квотния период 2008/2009 година.
Помощта за кравето мляко се отпуска след нотификация от Брюксел на основание на Регламент (ЕС) № 1233/2009 на Европейската комисията от 15 декември 2009 година. Общият бюджет по схемата е 3.6 млн. лева. Тя се прилага като специфична мярка за подпомагане на млекопроизводителите в условията на криза.
Право на подпомагане по мярката имат производителите на краве мляко, които притежават индивидуална млечна квота и които са извършили доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2008/2009 г., в размер най-малко на 20 хил. килограма. За да получат финансова помощ, млекопроизводителите трябва също така и да са подали годишни декларации за посочения квотен период във фонд Земеделие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във