Банкеръ Weekly

Параграф 22

Общо 244-ма са загинала в катастрофи за половин година

С 38 са намалели убитите при катастрофи намаляват от началото на годината, а ранените - с 480. Пътните произшествия като цяло са с 257 по-малко. Това бе отчетено по време на редовното заседание на Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, която се проведе в Министерството на вътрешните работи


През първото шестмесечие на годината са регистрирани 2854 пътно-транспортни произшествия с 244 загинали и 3451 ранени граждани. Постигнатото намаление на тежките пътно-транспортни произшествия е с 1.4%, на убитите - със 17.6%, а на ранените - с 3.5 на сто.


Запазва се високият дял на пострадали деца и млади хора. До 14-годишна възраст са загинали 7 и били наранени 313 деца. Общо 42 младежи и девойки от 15 до 24 години са загинали, а 696 са били ранени. Запазва се високата смъртност на пътниците в автомобилите. Загинали са 73 (29.9%) и са били ранени 1088 (31.5%) пътници. През периода са регистрирани средно по 5 инцидента дневно с блъснати пешеходци, 49 от тях са загинали. Нараснал е относителният дял на загиналите поради загуба на управление и напускане платното за движение. При тези пътнотранспортни произшествия са загинали 103 или 42.2 на сто. Всеки шести от загиналите е от пътно-транспортни произшествия от вида bdquo;челен ударldquo;. Запазва се голямата тежест на катастрофите през тъмната част от денонощието. За периода са загинали 95 и са били ранени 868 човека. На фона на общото намаление на смъртните случаи броят на загиналите по третокласните и общински пътища се е увеличил с 25.


Да продължат усилията за повишаване на познанията възрастни и деца за опасностите на пътя, да се активизира контролът на правилата за движение решиха експертите в комисията по безопасност на движението. Неспазване на скоростните режими, управление на МПС от неправоспособни и водачи под въздействието на алкохол, неизползване на обезопасителните колани и каски, разговори по мобилните телефони по време на шофиране остават най-типичните нарушения, върху чиито предотвратяване трябва да работят органите на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във