Банкеръ Weekly

Новини

Общо 18 са загиналите при експлозии срещу кюрди в Ирак

Общо 15 души са загинали, а над 100 са ранени, след като атентатор самоубиец взриви камион зареден с експлозиви на централната търговска улица в град Киркук, разположен в северните части на Ирак. Това се посочва в информация на местните власти, цитирана от Ройтерс.


Атаката е станала близо до централата на Кюрдистанската демократическа партия (КДП), което задълбочава спора между Багдад и автономната област.


В момента шиитският премиер на Ирак - Нури ал-Малики е във вражда с етнически кюрди на север, заради спорните петролни находища. Той също е в конфликт и със сунитски мюсюлмански демонстранти в западните провинции, които призовават за неговото оттегляне.


Трима души загинаха, а над 37 бяха ранени, при друга експлозия на бомба пред офиса на кюрдистанската партия в град Туз Курмато, разположен на 170 км северно от столицата.


Година след като американските войници напуснаха Ирак, правителството съставено от сунити, шиити и кюрди е в постоянна вражда, за това как да бъде поделена властта между тях. Това увеличава опасенията, че страната може да се превърне отново в поле на сектантски конфронтации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във