Банкеръ Daily

Новини

Общо 1308 сигнала за сивия бизнес са постъпили за 4 месеца в Националния център „Икономика на светло”

Общо 163 сигнала срещу сивата икономика бяха подадени в приемните дни по браншове в Националния център „Икономика на светло” през последните четири месеца, и още 1145 случая са разисквани в 9-те регионални офиса, изпълняващи европейския проект за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика” през 2009-2013. Той се осъществява от Асоциацията на индустриалния капитал в България по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.
Горещата телефонна линия 0800 123 58 продължава да действа като част от проекта и приема още данни за нередности, корупционни схеми и ощетяване на гражданите. Експерти от браншовите организации на Асоциацията дежурят в приемни дни всеки месец в Националния център „Икономика на светло” в столицата на ул. „Тракия” № 15. В цялата страна продължават да се предоставят консултации за превенция на неформалната икономика в офисите в Бургас, Варна, Велико Търново, град Гоце Делчев, Кюстендил, Лом, Монтана, Пловдив и Стара Загора.
Най-често гражданите повдигат въпроси за нарушения на трудовото законодателство, за укриване на данъци, за условията на труд и за етични аспекти в отношенията с работодателите. От сферата на леката промишленост досега са постъпили 24 такива сигнала, 19 – за предприятия от електротехниката, 18 – от машиностроенето, 17 – от пощите, 15 – свързани с информационните технологии, 14 – от небанковите финансови услуги и т. н. По териториален признак най-много случаи са изнесени в Североизточния регион – общо 226, други 204 – в Южния централен и 203 – от градовете Лом и Монтана в Северозападния регион, обявен за най-бедния в Европейския съюз.
През тази година експертите ще търсят и съдействието на медиите и разследващата журналистика, за да осветляват заедно порочните практики, укриването на доходи и данъци, нарушенията при възлагане на обществени поръчки и на трудовите права на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във