Банкеръ Daily

Новини

Общо 1.3 млн. жени в САЩ са лекувани ненужно от рак

Повече от милион жени в САЩ са получили ненужно и вредно лечение на рак през последните 30 години. Това станало в следствие на рутинни мамографии, които са установили безобидни тумори. Данните са от изследване на английските учени Гилбърт Уелш и Арчи Блеър, публикувани в New England Journal of Medicine.


Резултатите хвърлят ново съмнение върху ефективността на вече спорния апарат за диагностика, който е насочен към откриване на карценоми преди тяхното разпространение и усложнение.


Изследователи са сравнили броя на случаи на рак на гърдата открити в ранен стадии за годините от 1976 до 2008 сред жени на възраст над 40 години. Техният анализ показва, че броят на откритите туморни образувания в ранен стадии се е удвоил, откакто употребата на мамографа става редовна в Съединените щати. В последните години медиците откриват ранен стадии рак при 234 жени от 100 хиляди. За същия период делът на диагностицираните с карценом на гърдата в късен етап се е понижил с осем процента - от 102 до 94 случая на всеки 100 хиляди.


Ние установихме, че на 1.3 млн. жени с САЩ са открити туморни образувания, които никога не биха довели до клинични симптоми, пише в публикуваното тази седмица проучване на Уелш и Блеър.


Авторите посочват, че тези пациентки са били подложени на значителни медицински интервенции. Някои от тях включват действия, приложими само при крайна необходимост като операции, рентгенология и радиология, хормонална терапия и химиотерапия.


Двамата изследователи са стигнали до заключението, че значителния спад на смъртните случаи от рак на гърдата се дължи повече на подобряването на лечението, отколкото на ранното откриване чрез мамография.


Въпреки научния прогрес, ракът на гърдата остава една от най-често срещаните и смъртоносни форми на рак сред жените. Всяка година в света се диагностицират нови 1.4 млн случаи на заболяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във