Банкеръ Daily

Новини

Общо 129 бракове са сключени в Несебър през миналата година

Общо 129 бракове са сключени в Несебър през миналата година, съобщиха от пресцентъра на общината. Младоженци в сватбени одежди и с ангелски крила са се врекли във вярност в града през 2010 година. Нестандартната сватба е през ноември, като за двамата младоженци това е първи брак. Двамата младоженци са съответно от Раднево и Аксаково, като жената е на 25 години, а мъжът - на 28.
На специалната за миналата година дата 10.10.10 има издадени общо 7 акта за граждански брак. За 2010 година присъставените и сключените граждански бракове в Несебър са общо 129. От тях 12 са присъставените актове за брак. Особеност при тях е, че бракът е в чужбина, а поне един от двамата младоженци е българин. Пет от тях през 2010 г. са в Германия, три са сключени във Великобритания, два – в САЩ, а по един в Турция и Полша. При присъставените актове прави впечатление, че при повечето от тях има значителна разлика във възрастта на двойките, като например мъж на 42 години се жени за 25-годишна жена, мъж на 62 години става законен съпруг на 42-годишна дама, а разликата в годините на друга брачна двойка е 32. Според данните, получени при справка в регистъра на ритуалната зала, има сключени бракове между пловдивчанин и филипинка, между австрийски гражданин и жена от Сандански, както и между жена от Израел и мъж от Ямбол. За 2010 година граждански брак в града на ЮНЕСКО са сключили арменец на 38 години, владеещ добре български език и 22-годишна дама от Руската федерация, като за него това е втори, а за нея- първи брак.
Пак според статистиката двойка от Нотингам, Англия, сключват брак в Несебър в разгара на лято 2010 - през юли. Пак през лятото, но месец по-рано двама англичани на по 24 и 25 години са си казали заветното „да” в романтичния Несебър. Сред встъпилите в граждански брак през 2010 са мъж от Бургас и китайка, живееща във Великобритания, сирийски гражданин и бургазлийка, норвежец и жителка на Ветрен. За 2010 година само един жител на Несебър е встъпил в брак с гражданка на чужда страна.
От сключените бракове за миналата година много малка част се пада на тези между двойки от община Несебър – само 24. Жителите на общината, встъпили в брак с хора от други населени места са 39. Останалите брачни церемонии са между влюбени от цялата страна и сватби с чужденци.
Разпределени по месеци най-много влюбени са си казали „да” през октомври -28 пъти, през септември - 21 двойки, 16 брака са сключени през август, 12 са сватбите през май, а 8 през юли. През април и юни са 7, в двата последни месеца от годината - по 5, а най-малко са се женели през февруари, януари и март – съответно 4, 3 и 1 сватби.
Два са сключените предбрачни договори за 2010 година. Единият е при българо-китайския брак, а вторият при присъставения акт за брак на двойка българи, станали законно семейство в САЩ.
През януари тази година са сключени 4 брака, 2 от тях смесени - между българи, жители на община Несебър, и рускини. През февруари 2011 три двойки са заявили желание да станат законно семейство, една през април, през май са 3, а през юни - 2. Едната дата от двете сватби през лятото е записана още 2010 година по молба на бъдещото семейство.
Уникалното съчетание на природна красота, архитектура на старинния град, културата и историята, запазена през вековете, и хармония между тези отделни елементи дава възможност на управата на Несебър, използвайки неговите предимства и достойнства, да развива както традиционен, така и културен, религиозен, спортен туризъм. Напоследък най-новата идея е да се развива и сватбен туризъм.
Утвърждава се тенденцията есента да е сезонът, в който гостите на града, търсещи най-вече друг, по-романтичен и уединен в своята непреходна красота Несебър, могат да изрекат своя обет за вярност на морския бряг. В този смисъл всеки може да вложи въображение, за да направи своя сватбен ден незабравим в очарованието на един старинен град с над 3200 годишна история.

Facebook logo
Бъдете с нас и във