Банкеръ Daily

Новини

Общо 11 973 товарни автомобила са проверени в България по време на кампания на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция”

Общо 11 973 товарни автомобила са проверени на територията на България в рамките на кампания, организирана от Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция” в ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Засилени проверки на товарните автомобили бяха осъществени на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС (TISPOL) от 14 до 20 февруари 2011 година. Целта на контролната операция бе повишаване безопасността на движението и предприемане на ефективни мерки за ограничаване на нарушенията и пътнотранспортните произшествия, причинявани от водачите на камиони.
В рамките на едноседмичната кампания, координирана от TISPOL, българските пътни полицаи са проверили 11 973 товарни автомобила, от които 934 с чужда регистрация. Установени са 2592 нарушения, от тях 2471 са направени от водачите на автомобили с български регистрационни номера и 121 – от чужди. 444 са регистрираните нарушения, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение. Шофьорите, управлявали товарни автомобили след употреба на алкохол са 40, а четирима са застанали зад волана след употреба на наркотични вещества. Констатираните случаи на неизползване на обезопасителни колани са 280. Установени са също така и 86 тахографски нарушения. Случаите на превишаване на разрешените за шофиране часове са 45, за претоварване на автомобилите – 23, а за необезопасяване на товарите – 56.
386 са регистрираните нарушения, свързани с нередовни документи – на водача, на превозното средство или на превозвача. От всички проверени автомобили 317 са били в техническа неизправност.
От TISPOL отчитат, че провежданите едновременно във всички европейски страни масови кампании по пътна безопасност и засилен контрол имат изключителен превантивен ефект и оказват положително въздействие върху поведението на водачите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във