Банкеръ Daily

Новини

ОБЩО 107 986 665 ЛВ. СА ПОЛУЧИЛИ ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОТ ФОНД ТЮТЮН

Общо 107 986 665 лв. са получили тютюнопроизводителите от Фонд „Тютюн” през миналата година под формата на премии за произведен и изкупен тютюн. Изплатените средства за сортоподдържане, производство и покупка на тютюневи семена са 1 696 519 лв. Това са данните от годишния финансов отчет на Фонд „Тютюн” за 2008 г., който правителството прие днес, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Работата на фонда през 2008 г., на двете дирекции и регионалните звена е била насочена към реализиране функцията му на регулатор на производството, изкупуването и търговията с тютюн. Тя е включвала основно регистриране на тютюнопроизводителите, сключените договори, разсадените площи, очакваното производство и действително изкупените количества суров тютюн; подпомагане лицата, заети с производството на тютюн и тютюневи семена; провеждане ефективен контрол на физическите и юридически лица за изпълнение задълженията по сключените договори за сортоподдържане и семепроизводство, както и приемане и обработване на информацията, свързана с премиране на тютюнопроизводителите и предоставянето на целевата парична подкрепа.
През 2008 г. Фонд „Тютюн” е извършил самостоятелна проверка на разсадените площи от всички тютюнопроизводители, сключили договори за производство на площ на 10 и над 10 дка тютюн от сортовите групи „Басми”, „Каба Кулак” и „Бърлей”. Те възлизат на 276 930 дка, като най-голям процент от тях – 61,3%, се пада на сортова група „Басми”. Това показва завишаване на площите, разсадени с тютюн спрямо 2007 г. за всички сортови групи с изключение на сортова група „Вирджиния”.
Основните параметри, характеризиращи финансовото състояние на Фонд Тютюн през 2008 г. са положителни. Разходната част на бюджета е изпълнена на 99,71 на сто спрямо утвърдения Годишен план, като 97,42% от тях са били изразходвани за премиране на тютюнопроизводителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във