Банкеръ Daily

Новини

Общинските фирми в Бургас инвестираха над 3 млн. лева

Общинските търговски дружества в Бургас инвестираха над 3 млн. лв. през миналата година, съобщиха от общината. Тя е собственик на капитала на седем търговски дружества с предмет на дейност в сферата на производството и услугите, и десет медицински дружества. Те дават работа на хиляди хора. През 2007 година много от тях бяха пред фалит. С ефективен мениджмънт, повишена финансова дисциплина и след въвеждане на редица антикризисни мерки, към днешна дата те са стабилизирани и дори имат възможността да инвестират в своето бъдеще.


През 2012 година усилията на общинска администрация и на управителите бяха насочени към повишаване конкурентоспособността на дружествата, запазване на пазарния им дял и разширяване обхвата на предлаганите стоки и услуги при оптимизирани разходи, става ясно от анализа на общината.


Инвестираните от дружествата собствени средства в техника, апаратура и подобрение на сградния фонд за 2012 г. са над 3 млн. лева. Отделно Община Бургас предостави на медицинските дружества средства за закупуване на апаратура и съоръжения в размер на 300 хил. лева.


Бургасбус ЕООД направи инвестиции в размер на 110 хил. лв. с цел оптимизиране на разходите в дружеството. За намаляване на експлоатационните разходи за обслужване на тролейбусния транспорт е закупена нова автовишка, а за обслужване на слабонатоварените направления по областната транспортна мрежа бяха закупени два 20-местни микробуса. Освен това са извършени и подобрения по сградния фонд на стойност 25 хил. лева.


Тази година Бургасбус ще придобие по проекта Интегриран градски транспорт (за който община Бургас спечели над 130 млн. лв.) общо 67 чисто нови автобуса. Половината от тях вече пристигнаха в града, в момента минават технически преглед и скоро ще тръгнат по бургаските улици.


Общинското предприятие Спортни имоти, паркинги и гаражи за втори пореден сезон стопанисва Централния плаж на град Бургас. През сезон 2012 г. освен безплатни чадъри, шезлонги и свободен интернет, беше обособен кът с развлекателни детски съоръжения на открито върху пясъка, беше осигурено и оборудване за спортни и атракционни мероприятия.


От страна на дружествата и общинските предприятия непрекъснато се търсят възможности за кандидатстване по програми за финансиране от Европейския съюз. През 2012-а Бургасбус ЕООД подписа договор по ОП Развитие на човешките ресурси, схема Безопасен труд. Стойността на проекта е 107 851 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 86 281 лева. По него ще бъде извършен текущ ремонт на електрическата инсталация в сервизните халета и ще бъде придобит сертификат за безопасен труд по ИСО 18001:2007. Още няколко други бургаски фирми спечелиха еврофинансиране през миналата година.


През 2012 г. общинските дружества успяха да запазят над 2000 работни места и осигуриха чрез програмите за заетост на ОП Развитие на човешките ресурси временна заетост на близо 200 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във