Банкеръ Daily

Новини

Общините получават безлихвени кредити до 10 декември по програмата за селските райони

До 10 декември общините ще могат да кандидатства за безлихвен заем от централния бюджет, за финансиране на проектите си по Програмата за развитие на селските райони. Това обяви земеделският министър проф. Димитър Греков след края на заседание на кабинета.


Целта на удължаването на срока с десет дни е повече общини да се възползват от възможността да вземат такъв безлихвен кредит и по този начин да се намали рискът от загуба на общо 278 милиона евро към края на годината. Средствата за заемите ще дойдат от централния бюджет, след което ще бъдат възстановени на бюджета на Разплащателната агенция към Държавен фонд Земеделие до 17 декември. Ресурсът за отпускането на подобен тип кредити е общо 50 млн. лева, които трябва да бъдат разплатени до края на година.


С днешното решение на кабинета се осигурява максимално голям период за около 50 общините, бенефициенти по някои от мерките на програмата за селските райони - 223, 226, 313, 321 и 322. С тези пари те ще могат да покрият плащанията си към изпълнителите по съответните проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във