Банкеръ Daily

Новини

Общината получи 90 апартамента дарение от Вулкан Цимент

Договор за безвъзмездно дарение на 90 апартамента, собственост на Вулкан Цимент, бе подписан в сградата на димитровградската общинска администрация, съобщиха от пресцентъра й. Обособените имоти са разположени в общо 18 ведомствени жилищни сгради, вписани в активите на дружеството, чийто собственик е италианската компания Италчименти груп. Подпис под документа са положили кметът Стефан Димитров, председателят на Общинския съвет Катя Чалъкова и Набил Пол Франсис, главен изпълнителен директор на Италчементи груп.
Пред медиите главният изпълнителен директор на Италчементи груп е коментирал, че прехвърлянето на собствеността в ръцете на общината е в съответствие със социалната политика на оглавяваната от него компания. Франсис е изразил увереност, че с този си ход той и колегите му ще подкрепят усилията на Общината за подпомагане на най-уязвимите прослойки от местното население.
Че ще търси финансиране за реновиране на сградите, е обявил на свой ред кметът Стефан Димитров непосредствено след подписване на дарението. В аванс градоначалникът издаде, че в петък (1 април) предстои среща с министъра по еврофондовете Томислав Дончев в опит да се осигурят свежи инвестиции отвън. Според кмета, съществуват две основни виждания каква да бъде социална жилищна политика, която общините по места занапред да провеждат. Едната е свързана с предоставяне на терени на безимотни от различни етноси, желаещи сами да построят своите домове. Идеята е паралелно с това да им бъде осигурена и целева финансова помощ. Друг вариант е съществуващите жилища да бъдат постепенно реновирани, а впоследствие – отдадени за ползване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във