Банкеръ Daily

Новини

Общинарите ще паркират безплатно в центъра на София

Столичният общински съвет няма да отстъпи пред исканията на протестиращите и платеното паркиране за живеещите в центъра на София ще остане. Това реши Столичния общински съвет на днешното си заседание, след като подкрепи предложението на управляващото мнозинство за промени в наредбата за паркиране в центъра на града и отхвърли двата доклада - на БСП и на Ангел Джамбазки от ВМРО за нейната отмяна.


Освен че запазиха двойното увеличение на синята зона в центъра с решението си общинарите оставиха на поста председател на транспортната комисия Радослав Тошев, като не подкрепиха искането на БСП той да си подаде оставката.


В същото време обаче беше приет докладът на Тошев с изключение на точката, отнемаща привилегиите на общинските съветници и служителите на общината да паркират безплатно в центъра на столицата.


Разгорещените дебати около синята зона продължиха близо три часа. Общинарите от групата на БСП поискаха новата наредба за паркиране в центъра, която влезе в сила от 1 септември, да бъде отменена и да бъде сформирана работна група, която в рамките на три месеца да изготви смислена наредба.


Председателят на транспортната комисия Радослав Тошев контрира предложението с мотива, че при изготвянето на новите правила през последните две години социалистите не са взели отношение, а сега се опитвали предизборно да яхнат вълната на гражданското недоволство.


От червения сектор в Столичния общински съвет се появиха съмнения за увеличение на цената за паркиране с единствена цел - източване на пари и пълнене на дупки в бюджета на общината. Промяната в наредбата няма нищо общо със събирането на повече средства, отговори Валя Чилова от ГЕРБ, което изказване предизвикаха бурен смях в залата.


Съветникът от ВМРО Ангел Джамбазки пък бе категоричен, че това, което се налага на столичани, които имат нещастието да живеят в центъра, е един нов данък. По думите му центърът се е изпразнил, но колите са на границата между синята и зелената зона.


С приетите на днешното заседание промени в наредбата за паркиране ще се облекчи режимът за купуване на винетката и вместо осем документа вече ще се представят само три. За получаването на винетка ще е необходимо представянето на нотариален акт или договор за наем, талона на колата и лична карта. Отпадат документите за платен данък на автомобила и жилището, за застраховка гражданска отговорност, както и документ с уникален партиден номер на един от комуналните доставчици ndash; за ток, вода, газ или топлофикация.


Цената на стикера за платено паркиране не се променя и годишният за синя зона остава 150 лв. за първа кола и 450 лв. за втора. За един месец пък ще струва 15 лева. За зелена зона годишният стикер за първа кола е 100 лв., а за втора ndash; 300 лева. Месечната винетка ще струва 10 лева.


Срещу въвеждането на новите правила за паркиране в центъра на столицата над 100 души се събраха на протест пред сградата на Столична община. Те поискаха настоящата наредба да изтеглена от съвета, докато не се разрешат всички спорни въпроси и се обявиха категорично срещу годишната такса, която ще трябва да плащат живеещите в зоните за паркиране. Въпреки протеста им обаче, исканията им не бяха приети.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във