Банкеръ Daily

Новини

Община Враца се присъедини към престижна международна инициатива

Враца е седмата българска община, която се приобщи към престижната Международна организация Кметове за мир, номинирана за Нобелова награда за мир, съобщиха от пресцентъра на общината. Това стана чрез конферентна видеовръзка с японския град Хирошима.
Организацията, която е създадена през 1982 г., се оглавява от сегашния кмет на града Тадатоши Акиба. В нея членуват 4 540 кметове от 150 държави в света. Те се ангажират да полагат всички усилия за създаване на солидарност между градовете, отвъд националните граници и идеологическите различия, за да се постигне пълно премахване на ядрените оръжия и предотвратяване на трагедии, като тези в Хирошима и Нагасаки.
В директната видео-връзка са взели участие заместник-кметът д-р Михаил Шарков, а от японска страна Стивън Лийпърс – председател на мемориалния музей в Хирошима и оцелелият след ядрената бомбардировка над града Итакаши Терамото. Доктор Шарков е изразил съчувствието на врачани към трагедията, сполетяла страната на изгряващото слънце преди 65 години и поднесе съболезнования по повод жертвите от жестокото земетресене, сполетяло Япония преди дни.
В първата по рода си в страната уеб конференция кметът на Враца д-р Костадин Шахов е направил видеопослание, в което е заявил, че мирът – това е силата, която се излъчва от човека в стремежът му да съзидава. В телевизионният клип, продукция на общинската кабелна телевизия VTV Враца градоначалникът е призовал всички, които ценят мира в унисон с японската традиция да направят по няколко хартиени жерави и е подписал декларацията за членство в Международната организация Кметове за мир. Хората в залата са направили хартиени жерави, които са закачени върху лаврово дърво пред Община Враца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във