Банкеръ Daily

Новини

Образувани са три досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите

Образувани са три досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, съобщиха от МВР. До 11 часа днес са проверени общо 54 сигнала, постъпили на горещата телефонна линия в Ситуационния център на вътрешното ведомство.


Към 11 часа са образувани 4 нови досъдебни производства.


Около 22.50 часа снощи на телефон 112 и в Ситуационния център на МВР е получен сигнал за купуване на гласове. Двама жители на Ветово предложили сумата от 10 лева, за да се гласува за определен кандидат за кмет на Община Ветово. По случая работи ОДМВР-Русе. В хода на образуваното в ОДМВР-Пловдив досъдебното производство е извършено претърсване и изземване в интернет зала в областния център. Иззети са списъци с имена. В момента се извършват разпити.


Вчера в РУП ndash; Велики Преслав е получено съобщение от жител на с. Янково, община Смядово, за купуване на гласове във връзка с провеждането на втория тур на изборите за кмет на общината. Образувано е бързо производство . Уведомен е дежурен прокурор. При обиск на жител на селото са намерени и иззети банкноти с номинал 20 лева и два листа с имената на жители на с. Янково. Срещу тях били записали сумите 60 лв. и 80 лв. Днес материалите по бързото производство са докладвани на прокурор от Районна прокуратура - Велики Преслав. Предстои да бъдат проведени разпити на свидетели пред съдия. Действията по разследването продължават.


Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано и в Районното управление bdquo;Полицияrdquo; в Козлодуй . Поводът е възникнал скандал между кандидати за кметове, при който са нанесени щети на автомобили. Сигналът е получен на тел. 112 и в Ситуационния център на МВР към 19.10 часа снощи.


За периода 24-30 октомври са образувани общо 38 досъдебни производства. Данните бяха съобщени на пресконференция от прокурор Емилия Пенева, шефът на Главна дирекция Охранителна полиция комисар Милчо Енев и директора на Пожарна безопасност и защита на населението гл.комисар Николай Николов.


Към 11 часа на 30 октомври са проверени общо 54 сигнала, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. Изготвени са и са връчени 24 протокола по Закона за МВР. Съставени са 4 акта за установени административни нарушения (на изборните права на гражданите), Изборния кодекс, Закона за събранията, митингите и манифестациите и наредби на общините, свързани с изборите.


За периода 24 ndash; 29 октомври служители на звената bdquo;Български документи за самоличностrdquo; са издадели общо 4493 удостоверения. Днес до 15 часа гражданите могат да получат удостоверения за изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ в районните полицейски управления, а до 17 часа ndash; областните дирекции на МВР и СДВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във