Банкеръ Daily

Новини

ОБМИСЛЯТ КОМПЕНСАЦИИ ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ

България очаква да ни бъде разрешено да отпуснем държавна помощ за компенсиране на земеделските производители, пострадали от сушата - за пропадналите площи с пшеница и ечемик – това заяви в Добрич заместник-земеделският министър Димитър Пейчев, цитиран от Дарик радио. Това може да стане на предстоящото заседание на Съвета на министрите на земеделието в Люксембург на 22 октомври, където 80% от подкрепата ни вече е гарантирана, заяви още зам.министър Пейчев.
С по 35 лева на декар пшеница ще бъдат компенсирани земеделските производители, 30 лева ще бъдат отпуснати за декар ечемик, уточни Пейчев.
Над 100 милиона лева е заделило Министерство на земеделието и продоволствието за да компенсира стопаните за пропадналите от сушата площи с есенници и пролетници.
Средната възраст на земеделските производители у нас е твърде висока – 56,4 години, коментира още зам.министър Пейчев. За да стимулират младите стопани от Земеделското Министерство предвиждат до 25 хиляди евро първоначална подкрепа за бизнес проекти. Финансирането е за хора от 18 до 40 години, които за първи път се регистрират като земеделски производители. Очаква се около 4000 млади фермери от цялата страна да се възползват от финансирането и обучението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във