Банкеръ Daily

Новини

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ПЛОВДИВ ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕТО ЗА ДВОРЕЦА КРИЧИМ

Областният управител на Пловдив обжалва във Върховния административен съд решението на Административен съд-Пловдив за двореца „Кричим”, съобщиха от пресцентъра на губернатора.
Щом в нотариалния акт пише, че дворецът „Кричим„ е придобит по давност – това означава, че не е строен с частни пари, а е придобит, след като е използван, каза на пресконференция днес областният управител Тодор Петков. Той се позова на Търновската конституция, 51 член, където се казва, че нещо, което е държавно, принадлежи на царството и с него не могат да се разполагат царят и близките му.
Областният управител Тодор Петков е обжалвал пред Върховния административен съд решението на Административен съд-Пловдив, с което съдът обяви за нищожна заповедта, с която Областният управител отказа да върне имоти, поискани от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок.
Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок претендират за връщането бившия царски дворец „Кричим” (сгради, съоръжения, и инфраструктура в част от имот № 000532, местността „Ливадите” по плана на землище с. Куртово Конаре, община Стамболийски, състоящ се от постройки, застроени на 2384 кв.м и 371 дка ниви). Със заповед от 24 юли 2007 г. областният управител Тодор Петков отказва предаването на имота поради неговата неидентификация.
Изводът за липсата на идентичност е подкрепен по-късно от тройна съдебна експертиза, която по категоричен начин потвърждава, че наименованията на такива местности съществуват, но те не могат да бъдат свързани с претендираните от Симеон Сакскобургготски и сестра му имоти.
Независимо от това съдът идентифицира имотите, а също така установява, че те са актувани като публична държавна собственост, без това да е било предмет на обследване от вещи лица и преценява, че компетентен по случая е министърът на регионалното развитие и благоустройството.
Юристите на областната администрация считат, че неправилно съдът е приел, че заповедта на областния управител, с която той отказва връщането на имотите, е отказ за деактуване и е обявил същата за нищожна с мотив, че компетентен за това е министърът на регионалното развитие и благоустройството. Ние не сме отказали деактуване на имота, ние отказваме връщане на имота поради неговата неидентификация, а предаването на имота е в правомощията на областния управител, е становището на юристите.
Семейството на Симеон Сакскобургготски е наясно с факта, че с воденото дотук дело не се доказва собственост и затова вчера внесе граждански иск в Пловдивския окръжен съд, каза Тодор Петков. Това е първото дело за доказване на собственост на имот от поисканите от Сакскобургготски имоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във