Банкеръ Daily

Новини

Облагат с лихви 900 души, укрили доход от 450 млн. лева

Общо 900 физически лица са укрили доход 450 млн. лв., съобщи Националната агенция за приходите. Данните на НАП сочат, че тези лица, ревизирани в периода от януари до август 2012 г., не са платили близо 45 млн. лв. данък върху доходите. На всички са издадени ревизионни актове, а сумите, които не бъдат издължени в двуседмичен срок, ще бъдат събирани принудително.


Над 80 процента от всички ревизии на физически лица изследват несъответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имоти, автомобили и лични вещи, които един човек притежава, са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните пет години.


Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лева.


При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като луксозни бижута, часовници, битова техника. Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.


Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва законът, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен, или болезнен начин това да се разбере, коментира по повод на ревизиите изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във