Банкеръ Daily

Новини

ОБЯВЯВАТ СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ПАРТНЬОР ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще обяви днес кой е избраният стратегически партньор за изграждане на втората атомна централа на България - АЕЦ Белене, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.
Кандидати за участие в най-големия енергиен проект на страната ни са Електрабел и RWE, като стратегическият партньор ще участва с 49 процента. Официалният старт на проекта беше поставен на 3 септември от министър-председателя Сергей Станишев.
В бързи срокове се извършват демонтаж и разрушаване на старото оборудване и постройки на площадката на АЕЦ Белене. Главен изпълнител на проекта е Атомстройекспорт, а основни подизпълнителни - френската компания Арева и германската Сименс.
В контекста на световния ренесанс на ядрената енергетика изграждането на АЕЦ Белене ще повиши енергийната независимост на страната, както и сигурността на енергийните доставки. Проектът получи одобрението на Европейската комисия, която го определи като възможно най-добрия от гледна точка на безопасността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във