Банкеръ Daily

Новини

Обявяват резултатите от австрийския конкурс за пиеса „Да поговорим за границите”

В Министерството на културата от 11 часа пред журналисти ще бъдат обявени резултатите от австрийския конкурс за пиеса „Да поговорим за границите”, съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов. В пресконференцията ще участват зам.-министърът на културата Митко Тодоров, посланикът на Австрия у нас Герхард Райвегер, както и Кристиан Папке, ръководител на проекта. Партньори по проекта от българска страна са Министерство на културата, Национален фонд „Култура”, Държавен културен институт към Министерство на външните работи и българският ПЕН – клуб.
Австрийският конкурс за пиеса „Да поговорим за границите” се реализира ежегодно за страни от Югоизточна Европа от 2005 г. насам. Конкурсът се организира и провежда от австрийското Министерство на външните работи в сътрудничество с австрийския ПЕН – клуб. Австрийският режисьор д-р Кристиан Папке е ръководител на проекта, който досега е реализиран в Р. Македония, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина и Албания.
В конкурса участват български пиеси, които се оценяват от международно жури. В състава му са: Джералд Бауер - главен драматург на Младежки театър - Виена, Австрия; Юрген Попиг - драматург на театъра в Оснабрюк, Германия; Петер Шпюлер - директор на театър в Хайделберг, Германия и директор на асоциацията на немските драматурзи (от Германия, Австрия и Швейцария); Юрий Дачев и Светла Бенева. Преводът на спечелилата пиеса ще бъде представен на 20 март т.г. на Панаира на книгата в Лайпциг. Авторът на спечелилата пиеса ще бъде награден с парична награда от 3500 евро. Част от наградата включва и превод на немски език на спечелилата пиеса, както и публикуване в тираж от 10 000 екземпляра, публично представяне на текста в рамките на поне едно четене във Виена и покана до наградения автор да присъства на това четене. Организаторите ще положат усилия наградената пиеса да бъде поставена в Австрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във