Банкеръ Daily

Новини

ОББ ще оценява бизнеспроекти до 24 часа

Може ли ОББ да финансира проект на община Златоград за 2 млн. евро, с който да се експлоатира минерален извор срещу дялово участие на банката, бе един от въпросите, зададен на кръглата маса на Обединена българска банка по време на Българския инвестиционен форум. Според банковата ни политика не можем да придобием дял срещу финансирането си, но можем да разрешим заема. Имаме съдружия в Гърция и конкретно в Ксанти и сме в състояние да ви съдействаме да намерите партньори, обясни Андрей Николов, директор Корпоративно банкиране в ОББ. Той напомни, че кредитната институция работи по специална програма за енергоспестяващи проекти с десет общини.
Клиент на ОББ може да стане и азотноторовият завод Неохим в Димитровград. Той търси заем от 3.6 млн. евро за изграждане на турбогенератор.
Над 50 са работещите проекти, ползвали програмата ни по САПАРД, и 90% от тях са в страната, съобщи Стефан Василев, директор Кредитен център - малък, среден и микробизнес и международни програми в ОББ. Типичен пример за подобно кредитиране е при закупуването на земеделска техника, като заемите, които разрешава банката, са между 100 хил. и 300 хил. лева.
До есента ОББ ще внедри скоринг модел за оценка на микропредприятия с кредитни предложения до 50 хил. лева. Становище за заемите ще се дава в рамките на един работен ден, а лихвата ще зависи от самия проект.
Петя Стоянова

Facebook logo
Бъдете с нас и във