Банкеръ Daily

Новини

Обама изпраща Клинтън в Близкия изток

Президентът на САЩ Барак Обама изпраща държавния секретар Хилъри Клинтън на извънредна мисия в Близкия изток. Целта е да посредничи между Израел и Хамас за спиране на военните действия.


Тя ще отпътува за Телв Авив от Камбоджа където придружаваше президента Обама на неговата визита в Югоизточна Азия. В официалното съобщение от Белия дом се посочва, че Клинтън ще се срещне с израелския министър-председател Бенджамин Нетаняху. Планирани са още срещи с представители на палестинското правителство и с водещи египетски лидери в Кайро.


Администрацията на президента Обама обвинява Хамас за ескалацията на насилието в региона и подкрепя Израел в правото му да се защити от ракетните нападения на палестинците.


Главният секретар на ООН Бан Ки-мун също пристигна в региона. Насилието трябва да спре. Необходими са незабавни действия, включително наземна операция, за да избегнем възможна ескалация на конфликта, призова още лидерът на световната организация.


В същото време Израел се съгласи да отложи с 24 часа сухопътната си операция в Газа.


По информация на здравните служби в Газа от началото на военните действия между Израел и Хамас са убити 113 палестинци, а 840 са ранените цивилни, от които 225 деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във