Банкеръ Weekly

Новини

Обама и Карзай чертаят бъдещето на Афганистан

Барак Обама ще бъде домакин на срещата с афганистанския президент Хамид Карзай. Очаква се двамата да обсъдят обхвата и размера на ангажимента на САЩ в Афганистан след 2014 година. Това се посочва в информация на Асошиейтед франс прес.


Лидерите на двете държави ще фокусират разговорите около неясното бъдеще на размирната азиатска страна и способността на държавата да посрещне нуждите си от сигурност. Отношенията между Вашингтон и Кабул се влошиха след изтощителната война, която разклати американската армия, финанси и обществено търпение.


Разговорите с Карзай в Овалния кабинет ще продължат два часа, след което е планирана пресконференция.


Двамата се срещат в съдбовен момент, когато Обама обмисля бъдещето на планираната от НАТО мисия за обучение и борба с тероризма, предназначена да осигури подкрепа на афганстанската армия и да гарантира, че Ал-Кайда не може да се върне на власт, след като Международната военна коалиция се изтегри през 2014 година.


Карзай подкрепя американското присъствие в Афганистан, но трябва да бъде сключено споразумение за сигурност и имунитет на американските войници спрямо местната правораздавателна система. Администрацията на президента Обама се провали в опитите си да сключи подобен пакт с Ирак в следвоенния период и това принуди САЩ да върне обратно всички американски войници.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във