Банкеръ Daily

Новини

НЗОК обсъжда прогнозните стойности на болницити сле анализ на дейността им

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще обсъди корекции в разпределението на задължителните им годишни прогнозни стойности след анализ на дейността, извършена от болниците през първото тримесечие на годината. Това съобщиха от касата.
От събраните към момента данни става ясно, че първоначалното разпределение на средствата за болниците е направено правилно. В 20 районни здравноосигурителни каси определените средства не са изразходвани напълно, което означава че е направено добро разпределение на средствата и болниците са разполагали с достатъчен ресурс през тримесечието.
Според „Правилата за определяне на задължителните годишни прогнозни стойности за дейностите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ в РЗОК за 2011 г.” годишната обща стойност на разходите, разпределена по месеци за всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК), се коригира на тримесечие.
За първа година НЗОК не работи като „гише за разплащане”, а определя прогнозните бюджети на лечебните заведения според новите правила, които са отворени, гъвкави и динамични. Това позволява след края на първото тримесечие бюджетите на всички болници да бъдат преразгледани и там, където има доказана необходимост, да бъдат коригирани.
В момента в НЗОК се събират и анализират данни от районните здравноосигурителни каси с предложения за корекции в стойностите на прогнозните бюджети на болниците, съобразно извършената от тях дейност през първото тримесечие.
Постоянно действащата в НЗОК комисия ще разгледа и анализира събраните предложения, ще изготви становище за приемането или коригирането на средствата, след което ще ги предложи за утвърждаване от Надзорния съвет на НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във