Банкеръ Weekly

Новини

НЗОК готова да заплаща асистираната репродукция

Националната здравноосигурителна каса има готовност да заплаща асистираната репродукция. Това съобщи НЗОК по повод разпространена в медиите информация, че тази дейност се се финансира. Още на 25 януари Касата обяви, че може да сключва договори с изпълнителите на тези процедури и съответно да им заплати за извършеното и необходимите за тях медикаменти.


НЗОК вече е сключила договор с 24 лечебни заведения, в които се прави асистирана репродукция, като предстои сключване на договор с още две. Предвидена беше и възможността за сключване на споразумения, обхващащи периода на работа преди сключването на договор, за да може да бъде платено на клиниките за дейността им през месеците януари и февруари. Такива споразумения са сключени с всички лечебни заведения, които са подали съответните документи.


Към днешна дата само една клиника е отчела към НЗОК извършени през месец януари процедури на 3 жени. Стойността на процедурите е 7000 лв., които са заплатени в срок.


За февруари нито една клиника не е отчела към НЗОК извършена дейност.


Институцията има готовност да заплаща за дейностите по асистирана репродукция, но това може да стане само след подаден отчет от съответните лечебни заведения. От страна на НЗОК е осигурена техническа възможност за обработка на електронната отчетна документация, но към момента са отчетени само горепосочените 3 случая и те вече са заплатени.


През 2013 г. средствата, предназначени за асистирана репродукция, са в размер на 15 млн. лв. Процедурата по кандидатстване не е променена и се извършва в Център bdquo;Фонд за асистирана репродукцияldquo; към Министерството на здравеопазването. Единственото ново условие е, че кандидатстващите за нея трябва да са здравноосигурени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във