Банкеръ Daily

Новини

Нуи получи благословията на икономическата комисия

Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент гласува днес в полза на назначението на Даниел Нуи като председател на новия банков надзор в Европа.


Кандидатурата на Нуи бе одобрена с 29 гласа за, нито един против и един въздържал се, информират от Европейския парламент. Предстои номинацията й за най-високопоставения банков надзорник в Европа да бъде потвърдена по време на пленарната сесия през следващата седмица. Парламентът има правото да одобри или отхвърли нейната кандидатура.Ключовата позиция е натоварена с надзора на най-големите финансови институции в целия валутен блок. Новият орган ще бъде част от централната банка и е създаден с цел осигури централизирано наблюдение над европейските трезори и да замени сегашната система, която включва десетки национални органи.


В момента 63-годишната Нуи работи като генерален секретар на Френския орган за финансов надзор. Присъединява се към Централната банка на Франция през 1974 г. и цялата й кариера преминава там, като е сред най-уважаваните личности в банковата общност в Париж. Работила е като генерален секретар на Базелския комитет по банков надзор от 1998 до 2003, а преди това е била заместник-генерален секретар от 1996 до1998 година. През 2006-а бе избрана за президент на Комитета на европейските банкови надзорници (предшественикът на Европейския банков орган).

Facebook logo
Бъдете с нас и във