Банкеръ Daily

Новини

НПО-ТАТА ГАРАНТИРА ПРОЗРАЧНОСТ ПРИ УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ЕС, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Правителство цени високо значението и ролята на гражданския сектор в модернизацията на България, в организацията на институциите и на законодателството, в развитието на нови идеи и в тяхната реализация. С тези думи министър-председателят Сергей Станишев се обърна към представителите на неправителствените организации при откриването на Националната им конференция, която започна в Националния дворец на културата.
Според министър-председателя форумът е една възможност да бъде илюстрирана степента на развитие на гражданското общество у нас, възможностите за по-висок капацитет, по-сериозно финансиране и достъп до ресурси както от ЕС, така и от националния бюджет.
Пред участниците и гостите на конференцията премиерът открои позитивните тенденции в развитието на гражданския сектор у нас. Близо 500 са неправителствените организации, които през последните пет години са получили финансиране за различни свои проекти по програма ФАР на ЕС. Намираме се в нова среда и ново качество на неправителствения сектор и това до голяма степен се дължи и на членството на страната ни в Европейския съюз, посочи премиерът.
Според него е закономерно и необходимо по-значително финансиране на НПО от страна на правителството.
Увеличаването на бюджетния ресурс, достъпен по различни проекти, разширяването на конкурсното начало във финансирането на НПО в България и общественият мониторинг върху процеса на усвояване на средствата от ЕС са основните аспекти, които премиерът открои за подпомагането на гражданския сектор у нас. Сега е моментът с решителни мерки – и структурни, и персонални – проблемите ни в тези области да бъдат коригирани и неправителствените организации имат немалка роля в гарантирането на прозрачност при усвояването на еврофондовете, категоричен бе министър-председателят.
Управлението на неправителствените организации, благотворителността, корпоративното дарителство, дейностите и правната им уредба, както и резултатите от социологическо изследване за състоянието на гражданския сектор в България са част от темите, които ще бъдат обсъждани на форума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във