Банкеръ Daily

Новини

Новото пространство за изкуство и култура Графит очаква своите откриватели

Съвременен. Стилен. Градски. Това е характерът и излъчването на новото пространство за изкуство и култура Графит. Официалното откриване на галерията е днес (11 февруари) с групова изложба на автори от Виена и Берлин. Тя ще остане в морската ни столица до 3 март.
Галерия Графит е построен върху основите на Центъра за модерно изкуство в центъра Варна, той напълно запазва традицията на това място - обединява в себе си различните стилове и послания на изкуството. Търсената алегория в името със съвременния стрийт арт, по своята същност провокативни и революционни, носи в себе си послание за разчупването на статуквото и разграничаване от институционализацията, от една страна, а от друга - за пренасянето на новата градска култура и изкуството във всички негови форми и изразни средства. Това е Графит! Съвременен културен център, отворен към публиката.
Млада, стара, варненска, българска, световна публика?! Публиката на Графит е чувствителна към глобалните тенденции и локалните настроения, има вкус към алтернативното и конкретното, пречупени през призмата на мощния информационен поток и отворените виртуални и реални граници.
Накратко... Графит е платформата, върху която въображението изживява своите без граници. Такъв тип събитие поставя в началото на биографията си галерия Графит. Това е изложбата Герои... Представете си град, където хората живеят без усилието да са преуспели, да живеят лъскаво; град без чувство за стил, без задръжки, без квалификации и суетня. Бавен град в модерно време, в който последното забележително събитие се случи преди поколение. Този град е Берлин.
Защо Берлин? Берлин е беден, мърляв, евтино е. Берлин е спокоен, но все пак е преходен, достатъчно, доколкото флуктуациите му могат да посрещат жестове или да дават опора, ако е необходимо, дори само заради общуването. Това би трябвало, а и обикновено е достатъчно. Достатъчно за деветимата автори, представени в тази изложба. Достатъчно и за онези 6 991 визуални артиста, избрали Берлин за свой ерзац-дом. Защото Виена е твърде тясна, София - твърде далечна, а Лондон - направо изнудвачески.
Така или иначе, всички автори, който се представят са взели решението да живеят в Берлин, и Берлин - този беден, мърляв и евтин град, е градът където те са се срещнали за пръв път. Но нашите герои имат много повече общо освен това. Те са млади, красиви, отраснали са заобиколени от необикновени неща - трудни за докосване: ожулени и притиснати, приклещени от подострения връх на пренаситената информационна епоха. Нашите герои са свикнали с движението, гъвкавостта, консуматорството и индивидуализма; те са образовани, ерудирани и аналитични същества, податливи са на спонтанна разобличителна критика. Всеки от тях е развил свой собствен визуален език и наръчник с неговите диалекти: завоалирана интроспекция заедно с хладнокръвно архивиране и подредба; прецизно, макар и прозаично подложени на дисекция общества; стопкадри от оцветени в цветовете на дъгата мозъчни увреждания; консуматорски грехове с капеща и лепкава от желатина боя; свръхестествени тенденции, които се проявяват чрез диаманти, кръжат над тъмни гори и черни дупки с изрядно поставена от работниците заграждения и сигнална маркировка; безлични тълпи, танцуващи в ритъма на езотеричен ритуал.
За тези артисти, многообразието в работата им създава оживен дискурс. Тяхната цел е проста: тя не е идеалното изкуство, а по.скоро пресмятането или преглеждането на постмодерния поток от каквото-и-да-е. Нашите герои не водят преговори за нищо друго освен за възприемането на реалността. Тематичните им подходи винаги приключват в нарисувания, живописвания, изрязания или издълбания образ: съдържанието и значението му се интерпретира наново, когато той остане сам. Всяка отделна творба не е подвластна на силна идеология, напротив, самостоятелно, те плават в пространството, засичат се и се сблъскват в необичайни точки и тангенти единствено, за да могат отново да се отдалечат, така всяка творба и всеки образ, продължава своето непредизвестено пътуване.
Участие в събитието ще вземат: Joe Hardesty (drawing) – магистър по изящни изкуства от Училището по изкуства, Чикаго, САЩ; Moussa Kone (drawing, object) – магистър по изящни изкуства от Университета по приложни изкуства, Виена, Австрия; Robert Muntean (painting) – магистър от Висшето училище по графика и книгоизкуство, Лайпциг, Германия; Katrin Plavcak (painting) – димпломант на Академията по изобразителни изкуства, Виена, Австрия; Alfons Pressnitz (collage) – магистър от Университета по приложни изкуства,Виена, Австрия; Bianca Regl (drawing) – димпломант на Академията по изящни изкуства, Виена, Австрия и на Калифорнийския университет, САЩ; Iv Toshain (video, wallaper, drawing) – дипломант на Академията по изящни изкуства, Виена, Австрия; Мarkus Proschek (painting); Thomas Draschan (video, collage).
Heroes of Today идва във Варна след като е показана в Red Gate Gallery, Пекин, Китай и Kunstraum Innsbruck, Инсбрук, Австрия.
Куратор на изложбата е Ив Тошейн, която е родена в България. Тя е възпитаник на Академията за изящни изкуства във Виена и специализант в областта на живописта на Академията за изящни изкуства в Милано. Живее и работи във Виена. Нейната последна серия от графики, картини, фотографии и анимации, има остър и ироничен поглед в една среда, която отразява социалните правила и стереотипи, консуматорството, изтичането на мозъци, лекомислието, материалния живот и ги отразява обратно към публиката си, красиво и обаятелно, през много тъмно огледало. Тези образи са покрити с основните смущения, които се появяват в една култура, която се кланя на младостта, постиженията и физическа привлекателност.
Другият куратор - Йово Панчев, е завършил културни изследвания в университета МакГил, Монреал, Канада. От няколко години се занимава със съвременни и изпълнителски изкуства като арт мениджър и куратор. Един от основателите и основен ръководител на Студио Dauhaus, София . платформа за независима култура и съвременно изкуство, съорганизатор на фестивала на пърформанса Sofia Underground (с Руен Руенов). Бил е мениджър и куратор на Галерия Пистолет, асистент продукция в Акт Пик – продуцентска къща, както и сценограф на Три сестри и Андрей, режисьор Андрей Паунов, продуцент Иван Павлов. Бил е и мениджър на проекти, асистент продукции, кастинг агент в Le Spot productions company.

Facebook logo
Бъдете с нас и във