Банкеръ Daily

Новини

Ново огнище на шап е било открито вчера в село Граничар

Ново огнище на шап е било открито вчера в село Граничар, когато ветеринарномедицински екипи към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), са извършвали рутинни клинични прегледи. Това съобщиха от агенцията.
Експертите на БАБХ са взели 7 проби, от които 6 са положителни. Засегнатите животни са стадо от около 130 говеда на свободно пасищно отглеждане, които са единствените животни в селото и са собственост на частно лице. Цялото стадо ще бъде умъртвено и загробено, с оглед ограничаването на заразата.
Изпълнителният директор на агенцията д-р Йордан Войнов ще посети засегнатите райони с цел запознаване със ситуацията и вземането на мерки.
Миналата седмица, на 19 март 2011 г., ветеринарномедицински екипи към Българска агенция по безопасност на храните, извършващи рутинни клинични прегледи, взеха проби, които показаха положителен резултат за шап на 143 крави, отглеждани в стопанство извън населено място до границата с Турция. Фермата е най-близо до село Кирово, община Средец. Към 23 март 2011 година са умъртвени 106 от всичките 143 глави добитък, за което земеделската кооперация ще бъде обезщетена

Facebook logo
Бъдете с нас и във