Банкеръ Daily

Новини

Новият собственик на къщата музей на П.К.Яворов ще ремонтира цялата сградаПо повод информацията, разпространена в медиите днес, относно Къщата музей на бележития български поет Пейо К. Яворов, Министерството на културата подчертава, че сградата на филиал Къща музей П. К. Яворов на ул. Г. С. Раковски № 136 в София има нови собственици от началото на 2009 г., но не е изоставена на произвола на съдбата. Информацията е предоставена от пресцентъра на министерството.
Сградата - паметник на културата е купена от фирма Пан 2003, а предишният собственик е фирма Екуест. При сделката новият стопанин получава и пълната документация на одобрения от Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности цялостен ремонт.
Министерството на културата има уверение от новия собственик на Къщата музей, че той е в готовност да започне ремонт на цялата сграда, за който има вече съгласуван проект в Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности.
По думите на новите собственици ще бъдат ремонтирани първия и третия етаж, а на втория етаж ще бъде изцяло възстановен музеят. Очаква се през пролетта на следващата година музеят на Яворов да отвори врати.
Министерството на културата сформира инспекторат, който ще следи за състоянието на паметниците. В случай, че собственикът на сградата на филиал Къща музей П. К. Яворов не изпълни своето задължение, Министерството на културата ще приложи цялата строгост на Закона за културното наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във