Банкеръ Daily

Новини

Новият изтребител - блян или реалност?

Закупуването на многоцелеви изтребител за нуждите на войската е на път да се превърне в международен скандал. Втора седмица, след като военният министър Аню Ангелов заяви на конференция, че решението за новия самолет ще бъде предмет по-скоро на политическо решение, отколкото на конкурс, бъдещата сделка продължава да нажежава напрежението между потенциални доставчици, Министерство на отбраната и дипломатически представителства у нас.
Има ли наистина възможност да се сключи контракт за 2 млрд. лв. (толкова ще струва подмятана на руските МиГ-ове с изтребители от ново поколение) без да се сложат на масата конкурентни ценови оферти от различни утвърдени производители? Отговорът е - не. Според действащия в момента Закон за обществени поръчки придобиването на стоки с подобна цена от държавна институция задължително подлежи на конкурсна процедура. Ако се поровим малко по-сериозно в норматива, все пак можем да открием малка вратичка в Наредбата за условията и реда на специални обществени поръчки. Там е записано, че МО може да покани ограничен кръг доставчици (дори и само един) в случай, че единствено те могат да предложат необходимото оборудване. Провеждане на обществена поръчка само с един кандидат (в случая с изтребителите) би предизвикало сериозен международен скандал, тъй като подобни бойни самолети не се произвеждат само от една корпорация и поради тази причина не са уникални като продукт ( тук не става въпрос за различията в отделните системи на машините, а само в нейното предназначение). Поради тази причини няма как да се покани само един кандидат. И това министър Ангелов много добре го знае. Поради тази причина изказването му, че може и само с политическо решение да си купим нов изтребител звучи нелогично. Още повече, че лично Ангелов обиколи на крак всички сериозни играчи на пазар, за да се запознае с произвежданите от тях самолети. В началото на годината (на 3 февруари) той посети централата на СААБ, където разговаря с вицепрезидента на компанията Ленард Синдал. Шведите потвърдиха пред министъра, че ще участват в бъдещи процедури по придобиване на многоцелеви изтребител за българските ВВС и логично сега се почувстваха излъгани. Естествено е да се усъмнят в честните намерения на човека, който само преди месеци хвалеше техния самолет. Преди визитата си в Швеция Ангелов вече бе провел срещи с експертна група от САЩ за евентуално закупуване на F-18 или F-16 (обмисля се и вариант за употребявани самолети), но тази машини към момента са твърде скъпи за крехкия ни военен бюджет. Водени са разговори и с представители на евроконцерна EADS за евентуална доставка на произвеждания от тях Юрофайтър. Заедно с шведския Грипен това са трите най-модерни многоцелеви изтребители на пазара. Кому бе нужна тази совалка на военният ни министър, след като евентуалния избор на доставчик може да стане не по рано от 2014 г., според новите разчети за модернизация на армията ни. Логично е да се запитаме, за къде се е разбързал Аню Ангелов като в бюджета на МО нито за тази, нито за следващата година има заделени 2 млрд. лв. за амбициозната сделка.
Това, което се знае официално е, че по-късно тази година ще бъде подготвен инвестиционен проект Нов тип многоцелеви изтребител, който ще бъде предложен за одобрение на Народното събрание. Това е задължително, тъй като по закон военни проекти на стойност над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрявани от парламента. С една дума всичко около лансираната идея на Аню Ангелов за политическо решение вместо конкурс при покупката на новите самолети губи смисъл. От тук можем да допуснем две хипотези. Първата, че това е опит за нескопосано опипване на едни много опасен пазар, за да се провери реакцията на основните играчи ако по типично балкански табиет сключим контракт под масата. Втората хипотеза, че това е поредното необмислено изказване на Аню Ангелов, който в типичния си войнишки стил забърка поредния скандал, този път с международен привкус. Коя от двете ще излезе вярна, времето ще покаже. Но по всяка вероятност честта да се закичи с нов изтребител няма да е на този министър, нито на това правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във