Банкеръ Daily

Новини

Нови успехи на българските ученици от международни състезания


На проведената от 10 до 18 юли 42-ра международна олимпиада по физика в Бангкок (Тайланд) националният ни ученически отбор завоюва пет отличия. Момчил Молнар от 11 клас на МГ – Русе, и Катерина Найденова от 9 клас на ПМГ – Казанлък, са спечелили сребърни медали. С бронз са се окичили Константин Гундев, 11 клас от ОМГ – Пловдив, Александър Скляров, 12 клас от ПМГ – Казанлък, и Йордан Йорданов, 10 клас от ПМГ – Казанлък.
Ръководители на отбора са доц. Виктор Иванов и доц. Мирослав Абрашев от Физическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски.
В олимпиадата са взели участие 393 ученици от 84 държави.
На 22-та международна олимпиада по биология в Тайван (10-17 юли) представителите на нашия отбор са донесли за пореден път отличия за България в конкуренция с 227 участници. Сребърен медал е спечелила Мира Ненчева, а два бронза - Георги Магаранов и Елизар Цветков. Ръководители на отбора са Албена Йорданова от БАН и Снежана Томова от СУ Св. Климент Охридски.
На 43-та международната олимпиада по химия в Анкара (Турция) Петър Каразапрянов, ученик в 11 клас на ПМГ – Сливен, е завоювал бронзов медал. Това е второто му високо постижение в последните няколко месеца след бронзовия медал, който той спечели на международната Менделеева олимпиада в Москва през месец април. Ръководители на отбора са Донка Ташева и Пенка Цанова от СУ Св. Климент Охридски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във