Банкеръ Daily

Новини

Нови спорове около СРС-та в делото Цонев, Сантиров, Попов

Делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов бе отложено в петък (4 ноември) на заседание на Софийския градски съд. Процесът тръгна при закрити врата заради представените в него материали, получени със специални разузнавателни средства.


Записите, получени със специални разузнавателни средства, не са манипулирани, е било становището в ключовата техническа експертиза, представена пред Софийския градски съд от вещото лице Евгени Николов.


Експертизата беше насрочена, след като у адвокатите се появиха съмнения, че записите не са автентични и са били рязани ръчно. Записите са от камера, закрепена на тялото на следователя Петьо Петров, който е седнал до маса в кафене и разговаря със съдия Сантиров. По време на записа внезапно на масата се появяват чаши и чинии, без да е ясно откъде и как са дошли. Това даде на защитата основание да смята, че записът със СРС-та е манипулиран.


Експертът Евгени Николов обаче заяви в петък, че записите са автентични и не са били манипулирани технически. Той изтъкна, че директори на технически екипи в МВР и ДАНС са му забранили да обяснява по какъв способ са били направени записите.


Защитата на Цонев, Сантиров и Попов обаче скочи срещу странния факт, че експертът от БАН Евгени Николов не е имал осигурен със специален документ достъп до компютъра, в който са обработвани СРС-тата, използвани по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. Експертът заяви, че е имал достъп до този компютър във връзка с други негови ангажименти. Специално за изготвянето на експертизата по делото срещу тримата обаче той не е притежавал отделен допуск, което възбуди съмненията на адвокатите. Те поискаха да им бъде предоставена информация какъв точно достъп и до какво е имал Николов.


Прокурорът по делото Божидар Джамбазов обяви, че няма неясноти в експертизата и тя отговаря на въпросите, по повод на които е назначена. Основният проблем е изяснен - няма манипулация по записите, посочи Джамбазов.


Адвокатът на Николай Цонев Васил Василев коментира, че не е ясно с каква апаратура и с какъв софтуер са правени записите, както и възможно ли е да има деформации при записите. Големият проблем, който излиза и от това дело, е, че поради липса на пари в България няма възможност да се извършват изследвания на такъв вид записи, както се прави в цяла Европа. Това опира и до въпроса, че върху работата със СРС-тата у нас няма никакъв контрол, коментира Василев. (Б)

Facebook logo
Бъдете с нас и във