Банкеръ Daily

Новини

НОВИ ПРОВЕРКИ ЗА ОБГАЗЯВАНЕТО В КЪРДЖАЛИ

Върху конкретни производства и стопански субекти ще бъде фокусирано вниманието в продължаващата всеобхватна проверка на Районна прокуратура в Кърджали заради обгазяването на крада преди две седмици. Това стана ясно след втората среща по инициатива на областния управител Ангел Коджаманов с окръжния прокурор Светлозар Лазаров, районния прокурор Иван Бояджиев, директора на Областна дирекция “Полиция” комисар Стефан Ангелов и директора на Областна дирекция “Гражданска защита” Кирчо Павлов. В проверката бяха привлечени и специалисти от РИОКОЗ и РИОСВ. Приключен е първият етап на инспектирането на стопански субекти, които използват вещества, чийто вредни емисии и при аварии отделят опасни газове, които могат да засегнат живота и здравето на хората. Обект на проверката са също складовете, в които се съхраняват опасни за здравето препарати. Резултатите се обобщават. Междувременно специалистите са набелязали някои конкретни производства, на които предстои допълнителен специализиран контрол. След приключване на проверките, резултатите ще бъдат оповестени на обществеността.
Областният управител поиска от министъра на околната среда и водите инсталирането на стационарна лаборатория /станция/ за контрол на въздуха в град Кърджали. Тя ще има възможност за наблюдение и изследване на по-широк диапазон газове и емисии.
Проверките бяха предизвикани от случая на временно обгазяване на район от Кърджали на 17 септември т.г. след обяд. Бяха получени от граждани три сигнала за усетени газове (без данни за цвят) с неприятна миризма и парещ очите ефект (лакриматорен ефект) в атмосферния въздух. Специализираните звена светкавично се отзоваха на сигналите и започнаха оглед в районите на обгазяване. Източникът на отделяне на странната миризма не бе установен точно. От локализирания участък нямаше получена информация за пострадали граждани, които да са потърсили помощ в лечебно заведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във