Банкеръ Daily

Новини

НОВИ ЧИНОВНИЦИ ЩЕ ПОМАГАТ ДА ИЗХАРЧИМ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ

Правителството се е ангажирало с допълнителни действия за максимална ефективност при усвояване на средствата от предприсъединителните фондове на Европейския съюз. Това съобщи премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в петък (30 септември) в отговор на въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов.
Станишев отбеляза, че за преодоляване на затрудненията, наследени от предишното правителство, новите управляващи имат проекти за институционално изграждане на управлението, които включват дейности за подобряване на административния капацитет, който се оказал недостатъчен. Този процес щял да бъде засилен в рамките на оставащите 15 месеца до уговорената дата за присъединяването на България в Европейския съюз.
Предприсъединителна помощ в размер на 678 млн. евро е получила България само по програма ФАР за периода от 2000 до 2004 година.
За същият период, по програма ИСПА са сключени договори за над 1.3 млрд. евро, като към 31 август тази година са изплатени почти 40% от тях. По програма САПАРД пък са договорени 286 млн. евро за периода 2000-2004 година, като към 31 август тази година са усвоени 100% от средствата за 2003 година и повече от половината от средствата за 2004 година.
Министър-председателят уточни, че всеки месец министърът на финансите ще внася информация в Съвета по евроинтеграция за договорените, отпуснатите и изразходваните средства по ФАР, ИСПА и САПАРД. (Б)

Facebook logo
Бъдете с нас и във