Банкеръ Weekly

Новини

Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима нуждаещи се

Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Това съобщи Министерството на здравеопазването. Донорът е млад мъж от Пловдив, който на 23 юли е изпаднал в мозъчна смърт. На 24 юли родителите са дали съгласие органите да бъдат дарени. Експлантирани са сърцето, черният дроб и двата бъбрека.


До този момент са извършени две трансплантации ndash; на сърце и на черен дроб, съобщи здравният министър Десислава Атанасова пред журналисти в Министерския съвет. Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в болница bdquo;Св. Екатеринаrdquo; от екипа на проф. д-р Генчо Начев. Реципиентът е 30-годишен мъж. По същото време в болница bdquo;Лозенецrdquo; е извършена трансплантация на черен дроб от екипа на проф. д-р Любомир Спасов. Реципиент е 57-годишен мъж.


Двете операции са преминали успешно и в момента пациентите са в реанимация.


По-късно днес предстоят трансплантациите на двата бъбрека. Те ще бъдат извършени в bdquo;Александровска болницаrdquo; от екипа на проф. д-р Петър Панчев.


Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение, на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във