Банкеръ Daily

Новини

Нова детска градина и 100 работни места отваря Община Бургас по спечелен проект


Община Бургас e спечели.d европейски средства за изграждане на Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа Надежда, съобщиха от пресцентъра на общината. Те идват по проект за социално включване към Министерство на труда и социалната политика. Привлеченото безвъзмездно финансиране е в размер на 2.67 млн. лв., а общата стойност на проекта е над 3 млн. лева.
По-голямата част от тази сума е предвидена за строителството на нова детска градина в най-многолюдния бургаски комплекс - Меден рудник. Тя ще е със 120 места и струва близо 2 млн. лева. Надежда ще се казва и детската градина, и целият Общностен център, групиран около нея.
Целевата група на проекта са децата от 0 до 7 години и техните родители. За тях ще бъдат осигурени услуги, предоставящи им знания и умения за семеен живот и позитивно родителство, отговорно поведение към себе си и околните, подобряване готовността на децата за включване в образователната система.
Немаловажен е фактът, че създаването на общностния център ще отвори близо 100 работни места - за педагози, психолози, здравни и социални работници, логопеди. Екипът от специалисти ще обслужва всички детски градини в община Бургас. Ще бъде осигурена възможност за транспортиране на деца във възраст за детска градина до детските заведения, които имат капацитета да ги приемат. За тази цел ще се закупи училищен автобус с 27 места.
Като съпровождаща дейност по проекта ще се изградят здравни кабинети в кварталите Победа и Горно Езерово. Там ще се извършват профилактични прегледи и ще се следи за спазване на имунизационния календар.
Строителството на Общностния център с детска градина Надежда ще започне през лятото на тази година. Избраното място се намира до бл. 102, 103, 104 в Меден рудник. Срокът за цялостно изпълнение на проекта е две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във