Банкеръ Daily

Новини

Нов стандарт за видеоигри и електрически играчки

Видеоигри за деца, които се управляват с джойстик или клавиатура, трябва да имат електрическо напрежение при екрана до 24 волта. Това е предвидено в стандарта за безопасността им, който е разработен наскоро у нас, съобщи Българският институт за стандартизация. Ако напрежението е по-голямо, устройството вече не може да се класифицира като играчка.


Освен това играчките, захранвани с ток или техните опаковки трябва да бъдат маркирани с наименование, търговска марка или идентификационна марка на производителя, или на лицето, което ги пуска на пазара, в това число модел или номер на типа.


В допълнение могат да бъдат приложими изискванията за маркиране от Българския държавен стандарт за безопасността на играчките. Има допълнителни изисквания за детските продукти за забавление със сменяеми батерии, с трансформатор или с двойно захранване, както и тези със заменяеми лампи.


Инструкциите могат да бъдат върху отделен лист, върху опаковката или върху играчката. Те трябва обаче да бъдат написани на официалния език на страната, в която се продава продуктът. Освен това трябва да има и подробна информация за почистване и поддържане, когато е необходимо.


Играчките трябва да бъдат доставяни с инструкции за сглобяване, ако са предвидени за деца. Ако обаче сглобяването трябва да се извърши от възрастен, то тогава тази опция трябва да бъде изрично посочена, предвижда още новият стандарт за безопасност на института ни по стандартизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във