Банкеръ Daily

Новини

Нов метод за лечение спасява неврологично болен в университетската болница във Варна

Млад човек е спасен от прогресираща парализа, вследствие възпаление на главния и гръбначния мозък в университетската болница „Св. Марина” във Варна. Пациентът е бил настанен в неврологичната клиника с нарастващи симптоми на парализа, довели до неговото обездвижване. При направения пълен набор от съвременни изследвания, е установено възпалително увреждане на нервната система, бързо прогресиращо и обхващащо различни участъци в главния и гръбначния мозък, дължащо се на автоимунен процес. След лекарски консилиум е взето решение да бъде приложен нов за България метод на лечение на тези заболявания, чрез очистване на кръвта от „вредни” антитела”, наречен ‘плазмафереза’. Още след първите процедури пациентът сe e раздвижил, като постепенно се изправя на крака и е изписан в дома.
„Методът е нов за медицинската практика във Варна, тъй като болницата разполага с апаратурата от 2010 г. и досега не е бил прилаган при неврологично болни” – заяви Доц. В. Платиканов – началник на реанимацията на болницата, където е проведено лечението.
„След успехите ни в областта на острите мозъчни инсулти, този случай ясно показва, че неврологичните заболявания могат не само да се диагностицират, но и да се лекуват успешно. За това обаче, са необходими най-модерно оборудване, най-модерни познания за болестите и лечението им и перфектна работа в екип. Както се вижда Университетска болница „Света Марина” разполага с всичко това.” – коментира д-р Ф. Киров – началник на интензивното нервно отделение.
„Методът ‘плазмафереза’ е познат в България, но никога не е прилаган при това заболяване. Както при всички медицински процедури и при него има рискове от усложнения и странични ефекти, затова и подборът на пациентите става много внимателно, след обсъждането на всеки случай на разширен медицински консилиум. Освен това, лечението е доста скъпо и надхвърля неколкократно средствата, които здравната каса възстановява за такава „клинична пътека”. В конкретният случай, разходите за лечението са изцяло покрити от болницата” – заяви Д-р С. Андонова – началник на Втора неврологична клиника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във