Банкеръ Daily

Новини

НОВ ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ НА ЕС СЪВЕТВА КАК ДА ПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ

Новият интернет портал Buildup.eu на Европейската комисия, открит през седмицата, ще представя актуална информация за намаляването на енергийната консумация на сградите в ЕС. Темите в него варират от добрите практики в пестенето на енергия до информация за правните наредби свързани с енергийната ефективност. Съдържанието ще се актуализира и разширява редовно от самите потребители.
„С помощта на портала Buildup.eu всеки - от притежателя на собствен дом до строителния предприемач - може да открие препоръки и информация и на своя ред да я споделя. Същевременно чрез него участниците на пазара ще бъдат информирани за правните рамкови условия. Buildup.eu може да бъде изключително полезен инструмент за подобряване на енергийната ефективност на сградите. Това заяви комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.
Изследване сочи, че на сградите се пада около 40 на сто от общото енергийно потребление в Европа. Затова и тяхната ефективност е толкова важна за постигане на целите за преодоляване на климатичните промени. През 2002 г. Европейският съюз прие директива за общата енергийна ефективност на сгради, а през ноември 2008 г. предложи допълнителни мерки, чрез които биха могли да се спестяват около 60-80 млн. тона петрол годишно до 2020 година. Пример за новаторство в тази насока е Франция, която неотдавна реши да инвестира 200 млрд. евро до 2020 г. в изолация на сгради и поставяне на слънчеви панели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във