Банкеръ Daily

Новини

НОСТАЛГИЯ ПО СТАРИЯ НЕСЕБЪР ОБРА ОВАЦИИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ ПО КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ

Носталгия по Стария Несебър се превърна в хитът на шестото Международно изложение по културен туризъм във Велико Търново. Художествената експозиция с фотоси отпреди 100 години възкреси образа на Несебър от началото на миналия век. Изложбата предизвика истински фурор сред участниците и гостите на изложението, тъй като освен своята атрактивност, тя представлява един своеобразен документ на времето си.
Несебър е един от най-старите градове не само в Европа, но и в целия свят, в който се пресичат в последователност културните пластове на поне пет цивилизации в човешката история. Градът е включен в световното историческо и културно наследство под егидата на ЮНЕСКО като един безценен паметник, оцелял до днес. „Носталгия по стария Несебър” бе създадена именно по повод четвърт вековния юбилей по случай приемането на града в списъците на световното културно наследство.
Това създава огромен потенциал за развитието не само на масовия, но и на културния туризъм в Общината, което вече е изведено като приоритет за развитие от кмета на града г-н Николай Димитров. Участието на Несебър в това международно изложение и огромният успех на неговата презентация доказват ролята, която може да изиграе градът в развитието на българския културен туризъм като цяло.
На международния форум Община Несебър беше отличена с най-престижната награда „Почетна грамота за многообразно представяне на продукт на културния туризъм”. Наградата беше връчена лично от кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев.
Отличието бе спечелено заради най-богатото предствяне на общината, чрез три компонента. Древният град бе презентиран също така и с новия филм „Снимка за спомен”, с който ще участва във филмовия фестивал „На източния бряг на Европа”.
В края на изложението зрителите ще станат свидетели на нещо уникално, което за пръв път се създава в България. Една млада дизайнерка от морския град е създала свой оригинален стил, вдъхновен от Стария Несебър. Най-новата модна тенденция се нарича „850/350“, което символизира мистичната форма на Несебърския полуостров. Стилът е вдъхновен от културния дух, уникалните природни дадености на Стария град и много добре запазените паметници от различни епохи.
Международното изложение ще бъде закрито с невероятното модно ревю на Мария Богданова. Във всеки силует по уникален начин са уловени особеностите на всяка една от древните сгради на Несебър. Когато човек види който и да е от тоалетите на дизайнерката, познавайки архитектурата на Несебър, веднага ще се досети коя точно е сградата, пресъздадена в този тоалет.
По мнението на изтъкнати модисти в Европа модният стил 850/350 има шанс да се превърне в нова вълна за развитието на модата на Стария континент въобще. Изключителен интерес към подобен творчески подход вече проявяват моделиери от страните с богато културно-историческо наследство като Италия и Франция.
Секретарят на община Несебър Ели Кирилова синтезира новата стратегия за развитието на туризма в региона по следния начин: „Културният туризъм не е само бизнес, но и работа по идеята да се запази националната идентичност в днешния глобален свят”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във