Банкеръ Daily

Новини

Норвежци помагат на Несебър да прилага енергийни политики

Кметът на Несебър Николай Димитров се среща с делегация от кметове и общински експерти от Норвегия по проект на Асоциацията на българските черноморски общини “Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини”. Това съобщиха от общината. Целта на срещата е обмяна на опит в областта на прилагането на местни енергийни политики. Представители на общинска администрация ще презентират инициативата Зелен Несебър 2010 - Аз обичам Зелен Несебър”. Още през юни 2010 година община Несебър запозна Националното сдружение на общините на Норвегия с идеята за разработване на местни екологични практики за превръщането на Несебър в ”Зелена община”. Именно тези местни инициативи водят в Несебър тази делегация, тъй като точно зелените политики са приоритет в работата на норвежките общини.
Проектът “Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини” е финансиран от Българо-Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България и Румъния. Водещ партньор е Националното сдружение на общините в Норвегия, а координатор от българска страна е Асоциацията на българските черноморски общини.
Целта на норвежкия проект е да подпомогне българските общини в развитието на сградния им фонд с цел постигане на по-висок стандарт по отношение на енергийната ефективност. Проектът цели и повишаване на административния капацитет на общините в резултат на сътрудничеството между норвежки и български експерти по енергийно планиране и енергийната ефективност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във