Банкеръ Daily

Новини

Нона Караджова: Над 700 млн. лева за ненужни проекти са заровени в земята

Министерството в момента прави пълни анализи на всеки от проектите, за да видим как да спасим ситуацията, заяви пред БТВ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Поставени сме пред една изключително тежка дилема – дали да прекратяваме договорите с изпълнителите, което автоматично означава, че всички похарчени до момента пари, плюс тези, които са необходими за завършване на проектите, се връщат на Европейската комисия, или пък в нарушение на договорите, да разрешим нерегламентирано удължаване на сроковете на строителите, за да завършат проектите.
В земята са заровени над 700 млн. лева за абсолютно ненужни проекти, каза министърът. Тя даде пример със село Дръндар, родното място на Ахмед Доган, където е осъществен проект за канализация и пречиствателна станция като жителите са 200, а са включени само десет къщи. Това е абсолютно недопустимо, каза Караджова, При това няма и европейски изисквания за такива населени места. В същото време не се обръща внимание на градове с много повече жители и нужда от пречиствателни станции.
От предишното ръководство на Министерството на околната среда и водите се е водила политика на тотално потъпкване на европейските изисквания, смята министърът. Няма обяснение защо са давани средства на малки населени места с кметове приближени на управляващите”, добави Караджова и отбеляза, че на кого са давани парите е останало скрито.
На предприятията за управление на дейностите по околната среда не са правени никакви проверки през цялото време, отбеляза министърът на околната среда и водите. По думите й сега се проверяват всички обществени поръчки и където има нарушения ще бъдат давани на прокурор. „Превърнали сме се в пъдари, вместо да се занимаваме с политика в областта на околната среда, заяви още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във