Банкеръ Daily

Новини

Ню Йорк Таймс навърши 151 години

На 18 септември през 1851 г. започва да излиза американският ежедневник Ню Йорк Таймс (The New York Times). Той е притежание на Ню Йорк Таймс Къмпани, която издава и други големи вестници като Интернешънъл Хералд Трибюн, Бостън Глоуб и още 40 други издания.


Ню Йорк Таймс е основан от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също така е един от основателите на агенцията Асошиейтед Прес през 1856 година. Адолф Окс придобива Таймс през 1896 г. и под неговото ръководство вестникът придобива международна слава. Той повишава тиража му и издига неговата репутация. През 1897 г. именно Окс поставя лозунга За всички новини, които стават за отпечатване, който се възприема от мнозина като леко заяждане с конкурентните вестници в Ню Йорк, като например Ню Йорк Уърълд и Ню Йорк Джърнъл Американ, известни с жълтите си статии.


Първоначалният замисъл е Таймс да се публикува всяка сутрин с изключение на неделя, но по време на Гражданската война започва да се издава и в неделя, което е практика на другите големи издания. Вестникът печели първата си награда Пулицър за репортажи и статии, посветени на Първата световна война през 1918-а. През следващата година прави първата си трансатлантическа доставка за Лондон.


Известната кръстословица на Таймс се появява за първи път през 1942 г. като притурка. Ню Йорк Таймс Корпорейшън купува радиостанцията за класическа музика WQXR през 1942 година. Секцията, посветена на мода почва да се публикува през 1946-а. Таймс също така стартира през 1946 г. и международно издание, което обаче спира да се издава през 1967 г., когато се присъединява към собствениците на Интернешанъл Хералд Трибюн и Вашингтон Поуст и заедно почват издаването на Интернешанъл Хералд Трибюн в Париж.


Делото Ню Йорк Таймс срещу Съливан от 1964 г. представлява значимо събитие, свързано с правното определение на клевета. Този случай поставя стандартите за определяне на понятието преднамерена злонамереност. Рубриката на Таймс за кулумисти стартира през 1970 г., а през 1996 г. минава и в уеб пространството като дава достъп на читателите си от цял свят до съдържанието си. Новият главен офис на вестника представлява небостъргач, проектиран от Ренцо Пиано, като адресът му е пресечката на 41-а улица и 8-мо Авеню в Манхатън, вестникът се премества там 2007-а.


Според мнозина днес Ню Йорк Таймс е най-надеждният и уважаван ежедневник в Америка. Традиционно в него се отпечатват пълни стенограми на важи изказвания и дебати, като например президентските дебати. В момента вестникът е собственост на Ню Йорк Таймс Къмпани, в която наследниците на Адолф Окс и в частност семейството Шлузбергер, имат водеща роля.


Таймс до момента е спечелил 90 награди Пулицър, което представлява най-престижната награда за журналистика в САЩ. Тя се връчва от Колумбийският университет, като Таймс държи рекорда за най-много награди за една година ndash; седем, за 2002-а. Таймс печели наградата Пулицър за серия от статии на журналистите Дейвид Барстоу и Лоуел Бергман, изследващи проблема за безопасността на работното място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във