Банкеръ Daily

Новини

НИКОЛАЙ ТОШЕВ - ЧИРПАНСКИЯ ОСТАВА В АРЕСТА

Варненският окръжен съд (ВОС) потвърди ареста на Николай Тошев – с прякор Чирпанския, разследван за участие в престъпна група за контрол на наркопазара и кандидат за народен представител. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.
Съдът отказа да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Чирпанския беше задържан на 28 април тази година, заедно с Петър Бл. и Диян Мих., буквално няколко часа след като Варненският окръжен съд отложи наказателния процес срещу тях и други 5 лица.
Днес ВОС не намери основание да коментира поставения от защитата въпрос с „временната наказателна неотговорност” на Николай Тошев, който е регистриран като кандидат за народен представител в 29-ти Хасковски избирателен район. В настоящия момент 29 годишният мъж е обвиняем по досъдебно производство и съгласно НПК, правомощия за произнасяне по смисъла на Закона за избор на народни представители има само Окръжна прокуратура Варна. Тази институция вече се е произнесла с отказ да бъде изменена мярката за неотклонение на Чирпанския, а преди ден и Варненска апелативна прокуратура е потвърдила отказа.
От пресслужбата на съда припомня, че от ноември месец миналата година насам, вече 5 пъти това дело се отлага по различни причини, свързани с отсъствието на адвокати или на подсъдими лица. Следващата дата, за която ВОС е насрочил заседанието е 1 юли 2009 година. Всички тези факти водят съда до извода, че ако Николай Тошев е на свобода, той може да се опита да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване. По отношение на твърдяното влошено здравословно състояние, заради което наблюдаващият прокурор е назначил СМЕ, съдът намира, че установения здравен статус на обвиняемия не е основание да се измени ареста. За Варненския окръжен съд в настоящия момент правилна и законосъобразна е най-тежката процесуална мярка за принуда задържане под стража. Днешното определение на ВОС може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 30 юни от 11 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във