Банкеръ Daily

Новини

Николай Младенов: С МВР следим ситуацията със сирийскките бежанци

С МВР следим ситуацията с броя на сирийските бежанци у нас предвид задълбочаващия се конфликт между Дамаск и противниците на режима. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов в сутрешния блок на БТВ. Той поясни, че положението с броя на сирийските имигранти в България е под контрол, без обаче да уточнява колко точно на брой са засега бежанците на територията ни, напуснали размирната си родина.


Страната ни не е заплашена от огромна бежанска вълна. Причината е, че практиката е бежанците да бъдат подслонявани възможно най-близо до границите на собствената си страна, посочи Младенов.


bdquo;В перспектива в ЕС трябва да има сериозен разговор по темата, тъй като според ООН до 800 000 души могат да излязат от Сирия до края на годинатаrdquo;, заяви външният министър. Той допълни, че засега сирийските бежанци са между 240 000 и 300 000, по-голямата част съсредоточени в Турция, Йордания и Ливан.


bdquo;Дестабилизирането на целия регион е най-голямата заплаха за всички. Турция не търси причина да се намеси в конфликта, тъй като той вече е пренесен на нейна територия с бежанците. Трябва да бъде намерено политическо решение на проблема, което да започне с оттеглянето на режимаrdquo;, каза още Николай Младенов.


Според него бежанската вълна може да бъде предвидена. Въпреки това страната имала капацитета да се справи. За 19 месеца има над 35 000 убити граждани на Сирия. Въпреки това все още няма вариант за военна намеса от страна на международната общност заради Русия и Китай, които блокират всяка подобна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, заяви Младенов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във