Банкеръ Daily

Новини

Никалай Младенов: България ще подкрепи визовата либерализация за Албания, след като ЕК даде такова предложение

България ще подкрепи визовата либерализация за Албания след като Европейската комисия даде такова предложение. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов на среща с колегата си Илир Мета, външен министър и вицепремиер на Албания.
Тирана е последната спирка от балканската обиколка на Николай Младенов.
Албанският външен министър Илир Мета коментира моментната политическа криза в страната. Той каза, че съжалява за гладната стачка, която опозицията води вече повече от 10 дни, с искане за повторно преброяване на гласовете от миналогодишните избори. Според него това не е правилният инструмент да се решават подобни проблеми и това накърнява доверието в страната.
Министър Младенов отговори, че отговорността за това е и на правителството, и на опозицията. „През 90-те години и ние минахме през подобен процес, но като страна членка на ЕС, знаем, че политическите спорове трябва да се решават в парламента”, каза българският външен министър. Той призова всички партии да намерят решение на основата на прозрачност и в духа на конституционализма. „Изключително важно е за европейската перспектива на Албания да се покаже зрялост и да се постигне консенсус в тази ситуация чрез диалог. Ние не искаме да се намесваме във вътрешните работи на един наш съюзник в НАТО като Албания”, допълни Николай Младенов.
Коментиран беше и въпросът за изпълнението на ангажиментите на Албания по върховенството па закона и борбата с корупцията и престъпността.
По-рано днес българският външен министър имаше срещи и с президента на Албания Бамир Топи, и с председателя на парламента Жозефина Топали.
Снощи министър Младенов откри Българо-Албанска търговска камара – това е първата подобна българска инициатива на Западните Балкани.
Посещението на българския външен министър продължава със среща с Еди Рама, лидер на опозиционната Социалистическа партия. По-късно Николай Младенов ще има лекция в Европейския университет на Тирана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във