Банкеръ Daily

Новини

Няма усложнение на грипната обстановка в България, съобщават от МЗ

Няма съществена промяна в разпространението на грипа в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. За момента грипна епидемия е обявена само в община Никопол. С повишена заболеваемост са районите Ямбол, Стара Загора, Габрово, Бургас, Плевен, Монтана, Шумен и Ловеч. Там от грип страдат между 100 и 150 души на 10000. В Трявна през последното денонощие заболеваемостта постепенно спадна. Епидемичната обстановка в страната е динамична и ще остане такава и през следващите седмици.
Във всички региони функционират регионални щабове за борба с грипа, които ежедневно анализират данните и дават нужните указания за действие. Повечето случаи на грип протичат леко до средно тежко и не се нуждаят от болнично лечение. В лечебните заведения са осигурени нужните антивирусни препарати. Място за паника няма, успокояват от здравното ведомство.
Вирусът на новия грип А(H1N1) не се различава съществено от останалите грипни вируси. Той е широко разпространен в целия свят, включително и у нас. Заболяването, което той предизвиква протича по типичния за грипа начин. В повечето случаи заболяването протича леко и без опасност за живота на хората. За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва често измиване на ръцете с вода и сапун, използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне, избягването на търкането на очи с мръсни ръце, често проветряване на въздуха в затворени помещения, редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца
При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище
Министерството на здравеопазването е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във