Банкеръ Daily

Новини

НЯМА САТЕЛИТНИ СНИМКИ НА КОРАБИТЕ ХЕРА И ВАНЕСА

Министерството на транспорта е изпратило запитване до зам.-директора на Института по космически изследвания при БАН ст.н.с. Лъчезар Филипов във връзка с неговото твърдение, че той разполага със снимков материал, свързан с потъването на корабите „Хера и „Ванеса. От получения отговор става ясно, че в института няма налични подобни снимки. Ст.н.с. Лъчезар Филипов посочва, че приложението на спътникова информация в проблемите на цивилната сигурност и разследвания е нова и за страните от ЕС. Той, обаче, се ангажира да разговаря с колегите от Европейска космическа агенция за предоставяне на по-подробна информация.
Министерството на транспорта официално заявява, че не е преставало да съдейства на следствието и прокуратурата по разследването на потъването на м/к „Хера. Продължава и търсенето на снимков материал, който да покаже истината за трагичния инцидент, независимо че много отдавна е получена информация за липсата на подобни снимки.
След проведените срещи между министрите на транспорта на Турция и България се проявява разбиране и желание за сътрудничество при извършването на повторен оглед на м/к „Хера. Становището на турската страна е, че той трябва да се извърши от техни водолази и с техни плавателни средства, като преди това е нужно да се проведе среща за уточняване на обема на подводния оглед и за финансирането му. В най-скоро време се очаква да се проведе среща между български и турски експерти. От българска страна ще има представители на прокуратурата, следствието, експерт по водолазно дело. Ще бъде поканен и упълномощен от роднините представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във