Банкеръ Daily

Новини

Незаконните парични потоци продължават да текат

Най-богатите страни в света изостават с обещанията си да предприемат решителни мерки срещу прането на пари и избягването на данъци, показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикуван днес.


Тежката оценка на международната организация, съставена от 34 страни, идва въпреки големите обещанията на лидерите на икономиките от Г-8, начело с британския министър-председател Дейвид Камерън.


Незаконните парични потоци от развиващите се страни възлизат на 5.8 трлн. долара в периода 2001-2010, като най-голяма част от тях са в Китай, показват данните на американската неправителствена организация Global Financial Integrity. От това страдат най-много бедните икономики, а тенденцията се превръща в сериозен проблем, който продължава да влошава тяхната позиция в света.


Според ОИСР, страните не полагат достатъчно усилия, за да изпълнят препоръките за борба с прането на пари и данъчните измами. Най-слаб е контролът в области като изобличаване на действителните собственици на компании и злоупотребата с политическо положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във