Банкеръ Daily

Новини

NEVEQ ИНВЕСТИРА В НОВИТЕ ПРОЕКТИ НА ОНТОТЕКСТ

NEVEQ атакува глобалния пазар на семантичните технологии и Уеб 3.0 чрез значима инвестиция и придобиване на дял в българската Онтотекст. Новината беше оповестена по време на пресконференция на 26 май. Това е поредният проект в портфейла на инвестиционния фонд NEVEQ, който се е фокусирал върху ИТ индустрията в Югоизточна Европа. Средствата ще бъдат вложени в разширяването към нови пазари на Онтотекст, чиито уникални технологични решения дават изключителни възможности за извличане, използване и управление на информация чрез изкуствен интелект. В следствие на сделката фирмата, подразделение на водещата българска ИКТ компания Сирма Груп, се обособява в отделна нова компания. NEVEQ придобива миноритарен дял (но в размер позволяващ й да контролира инвестицията си) в това ново и вече печелившо дружество. Сирма Груп остава негов мажоритарен собственик, а името Онтотекст също се запазва. Дялове са предвидени също и за ключови служители и мениджъри, съгласно нова програма за стимулиране на екипа.
NEVEQ ще инвестира в структуриране на компанията, разширяване на бизнес потенциала и навлизане на нови пазари. За постигане на тези цели ще бъдат привлечени нови специалисти, като от сегашните 30 служители екипът на Онтотекст ще бъде увеличен на над 100 души.
Решихме да инвестираме в Онтотекст, защото видяхме потенциала на компанията да се превърне от европейски лидер в разработване на семантичните технологии в лидер и на глобалния пазар. Това е единственият български ИТ екип, който създава уникални технологични решения, управляващи големи масиви от информация чрез възприемане на думите не само като поредица от символи, но и чрез вникване в техния смисъл. Този иновативен подход позволява естествените за потребителите причинно-следствени връзки между факти и данни, да се внедрят и разбират и от съвременните компютърните системи, обясни Константин Петров, управляващ съдружник в NEVEQ. Целта ни е да наложим Онтотекст като един от лидерите в бързо растящия пазарен сегмент на семантичните технологии в пряка конкуренция с гиганти като Oracle, IBM, Xerox, Reuters и да направим заявка за участие в надпреварата в бъдещата ИТ революция, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във